Bygninger og monumenter

 
Edøy gamle kirke.jpg

Edøy gamle kirke

Når du går i land på Edøy befinner du deg på historisk grunn. Edøy gamle kirke er en av de to eldste steinkirkene på Nordmøre, trolig fra ca. 1190, og med et gårdsanlegg som var kjent allerede i vikingtiden. Mest sannsynlig ble kirken oppført som privat huskapell for kongens ombudsmann på Edøy, og var noe mindre enn den er i dag. Etter alt å dømme var det som i dag er koret den opprinnelige kirka. I et skriv fra 1695 står det at kirka er blitt utvidet med 7 alen. Slik fikk den sin nåværende form.

5-01.jpg

Gurisentret

Smøla kommune åpnet i 2009 et unikt kultursenter som er tegnet av arkitektfirmaet Askim/Lantto arkitekter AS.
Kort beskrevet; et amfiteater som glir inn i landskapet - slik som de gamle grekere bygde teater.
Et opplevelsessenter med utstillingen "Møter med vinden"
Et sted for formidling og opplevelse av kunst og kultur gjennom egne og andres arrangement.
Turistinformasjon, kafé og venterom for trafikanter.
Utenfor Gurisentret står skulpturen "Kjerringkraft i stiv kuling".

kjerringa2.jpg

Feskarkjerringa

Midt i bebyggelsen på Veiholmen står en statue som heter "Feskarkjerringa". Sjalet, snørestøvlene og resten av klærne forteller oss at hun hører til i en annen tid. I den ene hånden leier hun en liten gutt, fra den andre henger en torsk. Et bekymret blikk søker ut mot havet.

1920x1080.jpeg

kulisteinen

I 2012 ble Kulisteinen, som en av seksti dokumenter, innlemmet i den norske dokumentarvlisten. Kulisteinen benevner vi som "Norges dåpsattest". Den er et av de tidligste vitnesbyrd om at kristendommen var kommet til landet. Det er også første gang vi kjenner til at navnet Norge ble brukt på norsk jord.

51304214_1471854879616158_4520267407603793920_n.jpg

oscar tybring

Ved Hopen Brygge finner du monumentet over Oscar Tybring, grunnleggeren av Redningsselskapet. Ifølge historien skal et skipsforlis på Smøla ha vært noe av bakgrunnen for at legen Oscar Tybring reiste land og strand rundt og agiterte for dannelsen av et redningsselskap. Monumentet er laget av kunstneren Marit Lyckander.